Oblicz wartości podanych wyrażeń, wynik podaj w postaci algebraicznej
Weronika: 1. (cos π4 − i sin π4)10
2. (1+i)22(2−2 √3 i)6
licznik (1+i)22
mianownik (2−2 √3 i)6
6 cze 12:24
Xia Qingxue:
(2−2
√3i)
6
|z|=
√22+(2√3)2=
√16=4
| | 5 | | 5 | |
(2−2√3)2=46(cos6* |
| π−isin*6 |
| π)= |
| | 3 | | 3 | |
=4
6(cos10π−isin10π)=4
6(cos0
o−isin(0
o)=4
6*1=4096
7 cze 11:11
Xia Qingxue:
(1+i)
22
|z|=
√2
| | π | | π | |
(1+i)22=(√2)22(cos22* |
| +isinU{22}* |
| )= |
| | 4 | | 4 | |
=2048(0+(−1)i)=−2048i
| (1+i)22 | | −2048i | | 1 | |
| = |
| =− |
| i |
| (2−2√3)6 | | 4096 | | 2 | |
7 cze 14:06