Wykaz, ze NWD*NWW=ab
lahak: Wykaż, że NWD(a, b) * NWW(a, b) = ab
31 maj 17:54
wredulus_pospolitus:
Niech NWD(a,b) = k
Wtedy można zapisać:
a = k*c
b = k*d
gdzie NWD(c,d) = 1
Naturalnie NWD(a,b) = k
Natomiast NWW(a,b) = NWW(kc , kd) = k*NWW(c,d) = kcd (skoro NWD(c,d) = 1 to NWW(c,d) = c*d)
NWD(a,b)*NWW(a,b) = k * kcd = kc*kd = a*b
31 maj 18:19
SAIzou:
Niech
a = 2a1*3a2*5a3*...
b = 2b1*3b2*5b3*...
wówczas
NWD(a,b) = 2min(a1,b1)*3min(a2, b2)*5min(a3, b3)*...
NWW(a,b) = 2max(a1,b1)*3max(a2, b2)*5max(a3, b3)*...
a dalej to już działania na potęgach
2 cze 19:18