zastosowania matematyki w ekonomii
krokodyl: Wyznaczyć liczbę 𝑥 jednostek towaru, jaką należy wyprodukować, żeby osiągnąć maksymalny
utarg, jeśli cena 𝑝 jednostki towaru przy sprzedaży 𝑥 jednostek wyraża się wzorem
p(x)=
√4000−2x
| | 4000 | |
mi wyszło miejsce zerowe x= |
| i nie wiem co dalej może ktoś dokładnie opisać co mam |
| | 3 | |
zrobić?
31 maj 12:55
krokodyl: Obliczyć cenową elastyczność popytu 𝑃(𝑐) dla ceny 𝑐0 i podać jej interpretację:
𝑃(𝑐) = 600
√400−c c0=144 jeszcze takie zadanie
31 maj 13:06
wredulus_pospolitus:
Uwielbiam te 'skróty myślowe' −−− ja mam się domyślać czym jest to miejsce zerowe?
Ok.
| | 4000 | |
Maksimum jest przyjmowane dla x = |
| |
| | 3 | |
trudno jedna produkować 1/3 rzeczy.
Związku z tym sprawdzasz co będzie większe:
U(1333) czy też U(1334)
wybierasz większą i masz odpowiedź odnośnie 'x'.
31 maj 14:35