.
dfx: Rozwiązać równania różniczkowe:
(metoda przewidywań):
y'+3y=e7x
Wychodzi mi y=c*e−3x+e7x, kiedy powinno wyjść y=c*e−3x+(e7x/10), gdzie robię błąd?
31 maj 11:23
jc: e7x nie jest rozwiązaniem równania niejednorodnego.
Podstaw ke7x i dobierz k tak, aby to było rozwiązanie.
31 maj 11:39
etna:
Najpierw rozwiązujesz y'+3y=0
rozwiązanie y=c e
−3x
Teraz uzmienniasz stałą y = c(x) e
−3x
i obliczasz
y'=c'(x) e
−3x − 3c(x) e
−3x
Po podstawieniu do równania tematowego i wykonaniu uproszczeń otrzymasz:
c'(x) = e
10x
Aby obliczyć c(x) całkujesz obustronnie stosując podstawienie t=10x
właśnie tutaj robisz błąd
∫c'(x) dx = ∫ e
10x dx
Po wstawieniu za c(x) i wymnożeniu przez e
−3x masz wynik:
(formalnie powinno być c1, ale w zapisie wyniku nie ma to znaczenia i ładniej wygląda c)
3 cze 11:25
etna:
W metodzie przewidywań zakładam, że
1) y = a e
7x albo 2) y = ax e
7x
Rozważam 1)
1) y = a e
7x
stąd
y' = 7a e
7x
podstawiam do równania tematowego y'+3y = e
7x
7a e
7x +3a e
7x = e
7x
więc
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Drugi przypadek 2) daje sprzeczność
3 cze 13:06
etna:
Można też przewidywać rozwiązanie w postaci:
y = (ax + b) e
7x
Potem policzyć y' i podstawić do równania tematowego.
| | 1 | |
Po wykonaniu uproszczeń i rozwiązaniu otrzymasz a = 0 i b = |
| |
| | 10 | |
...
Wynik bez zmian.
3 cze 13:27