Geom
Mat: Punkty A(−1,1) B(1,0) C(−1,2)
Są wierzchołkami trójkąta Abc
Wyznacz punkt P tak że {|AP|}{|AB|}={5}{6}
28 maj 20:19
Li Muqin:

Czy dobrze myśle do tego zadania ?
Według mnie chodzi o znalezienie takiego punktu P na odcinku AB który go dzieli w stosunku
Jeśli tak to po co jest podany punkt C? Nie rozumiem tego .
29 maj 15:20
wmboczek: stosunek niezbyt poprawnie podany
rzeczywiście C zbędne
Rozwiązaniem jest okrąg o środku A, może powinno być coś o P np. leży na prostej BC
29 maj 16:17
Mila:

Jeśli P∊AB
1)
AB
→=[2,−1]
| | 5 | | 10 | | 5 | |
AP→= |
| [2,−1]=[ |
| ,− |
| ] |
| | 6 | | 6 | | 6 | |
| | 5 | | 5 | | 2 | | 1 | |
A=(−1,1)→T{{5/3,−5/6]}⇔P=(−1+ |
| ,1− |
| ]=( |
| , |
| ) |
| | 3 | | 6 | | 3 | | 6 | |
Oblicz dł.AP , AB i sprawdź podany warunek
2) Podział odcinka w danym stosunku ( def. ) :
k>0
AP→=k*PB
→
29 maj 17:46
Li Muqin:
Dziękuje
Milu
Pozdrawiam .
29 maj 18:12
Mila:
Proszę, "chińczyk" działa. Pozdrawiam

Pisz jeśli w odpowiedzi jest inaczej.
29 maj 18:16