Prawdopodobieństwo
Wiktoriaa: Rzucamy dwukrotnie symetryczną ośmiościenną kostką do gry Oblicz prawdopodobieństwo tego że
Suma otrzymanych liczb jest większa od 10 jeżeli wiadomo że co najmniej raz wyrzucono liczbę
nieparzystą
28 maj 11:05
wredulus_pospolitus:
1. Ogólnie możliwości mamy 8
2
2. Jako, że nie wypadły dwie parzyste to odejmujemy te możliwości i zostaje nam 8
2 − 4
2 =
4*12 = 3*4
2
I to jest nasza moc Omegi (którą prawidłowo opiszemy słownie).
3. I teraz możemy (bo nie ma tego za wiele) wypisać wszystkie możliwości:
3 + 8
5 + 8 ; 5 + 6
7 + 8 ; 7 + 6 ; 7 + 4
5 + 7
7 + 5 ; 7 + 7
| | 6*2 + 3 | | 7 | |
I mamy P(A) = |
| = |
| |
| | 3*42 | | 16 | |
28 maj 11:33
an:
5/16
28 maj 11:59
wredulus_pospolitus:
fakt ... dodawać nie potrafię
28 maj 14:21