trudne prawdopodobieństwo
Magdaa_00: Prawdopodobieństwo tego, że losowo wybrana osoba w pewnej grupie nie jeździ na nartach wynosi
| | 3 | |
Prawdopodobieństwo tego, że wylosowana osoba potrafi jeździć na łyżwach jest równe |
| . |
| | 5 | |
Jednocześnie wiadomo, że co ósma osoba w tej grupie nie jeździ ani na nartach ani na łyżwach.
Oblicz prawdopodobieństwo, że losowo wybrana osoba z tej grupy potrafi jeździć na łyżwach, ale
nie jeździ na nartach.
27 maj 21:10
ite:
1/
P(Ł) − prawdopodobieństwo zdarzenia, że wylosowana osoba potrafi jeździć na łyżwach
P(N) − prawdopodobieństwo zdarzenia, że wylosowana osoba potrafi jeździć na nartach
2/
co ósma osoba w tej grupie nie jeździ ani na nartach ani na łyżwach →
gdzie P(Ł∪N) to prawdopodobieństwo, że wylosowana osoba potrafi jeździć na łyżwach lub na
łyżwach
P(Ł∪N) = P(Ł)+P(N)−P(Ł∩N)
| | 1 | | 3 | | 7 | | 7 | |
więc P(Ł∩N) = P(Ł)+P(N)−P(Ł∪N) = |
| + |
| − |
| = |
| |
| | 3 | | 5 | | 8 | | 120 | |
3/
P(Ł∩N') − prawdopodobieństwo, że losowo wybrana osoba z tej grupy potrafi jeździć na łyżwach,
ale nie jeździ na nartach
| | 3 | | 7 | | 13 | |
P(Ł∩N') = P(Ł)−P(Ł∩N) = |
| − |
| = |
| |
| | 5 | | 120 | | 24 | |
27 maj 22:13
wredulus_pospolitus:
wiemy, że 1/3 = 40/120 jeździ na nartach.
wiemy, że 3/5 = 72/120 jeździ na łyżwach.
| | 120−15 | |
wiemy, że 1/8 = 15/120 NIE jeździ ani na łyżwach ani na nartach −−−> |
| = |
| | 120 | |
| | 105 | |
|
| jeździ na łyżwach LUB nartach (czyli na co najmniej jednym z, ale także może na |
| | 120 | |
obu).
| | 40 + 72 | | 105 | | 7 | |
Stąd: |
| − |
| = |
| jeździ ZARÓWNO na łyżwach jak i na nartach. |
| | 120 | | 120 | | 120 | |
Więc szansa wylosowania kogoś kto jeździ TYLKO na łyżwach wynosi:
| 72−7 | | 65 | | 13 | |
| = |
| = |
| |
| 120 | | 120 | | 24 | |
Przemyśl i powiedz czy wszystko jasne ... a jeżeli nie ... to co DOKŁADNIE sprawia Ci problem.
27 maj 22:17