Schemat Bernoulliego
Mike: Rzucamy monetą do chwili aż wypadnie 3 razy reszka. Jakie jest prawdopodobieństwo że w takiej
serii orzeł wypadł 4 razy?
27 maj 16:58
wredulus_pospolitus:
Wydało DOKŁADNIE 4 razy orzeł czy PRZYNAJMNIEJ 4 razy orzeł ?
W zależności od odpowiedzi − inaczej podejdziemy do rozwiązania tego zadania.
27 maj 17:53
Mike: Dokładnie
27 maj 18:21
Mike: Według mnie 4*(½)7 ale chyba coś jest nie tak
27 maj 18:23
wredulus_pospolitus:
Nie.
1. Mamy mieć dokładnie 7 rzutów −−−> to masz dobrze
2. prawdopodobieństwo pojedynczego rzutu to będzie 1/2 −> to masz dobrze
Ale

3. Ostatni rzut to MUSI być reszka

4. Związku z tym patrzymy na 6 rzutów, w których mamy mieć dokładnie 4 orły i 2 reszki.
5. I mnożymy to przez 1/2 czyli prawdopodobieństwo wylosowania reszki w ostatnim, siódmy
rzucie.
Więc będziemy mieli:
Mam nadzieję, że rozumiesz co skąd się wzięło.
27 maj 18:27
Mike: Wredulus ty jesteś bardzo mądry, często mi pomagasz i umiesz wytłumaczyć przykłady dobrze, kim
jesteś, jesteś po studiach
29 maj 19:37
wredulus_pospolitus:
Kim jestem?
Ja z dawnych lat nauczania jestem, sprzed reformy AWS'u (utworzenie gimbazy).
Związku z tym miałem dużo więcej i dużo bardziej intensywnie. Dzięki czemu − zostało do
dzisiaj.
Żeby nie było − moja praca nie jest w żaden sposób związana ze szkolnictwem bądź nauczaniem
matematyki.
A samo prawdopodobieństwo to mój ulubiony dział bo nie polega na bezmyślnym podstawianiu do
wzorów, tylko na 'kombinowaniu' (jak zrobić, aby się nie narobić

)
29 maj 21:08
Mila:
A− w serii wypadł dokładnie 4 orły
(OOOORR||
R) − jedno ze zdarzeń sprzyjających zd. A
|Ω|=2
7
| | 6! | |
|A|= |
| =15 − permutacje z powtórzeniami |
| | 4!*2! | |
Wynik jak u
wredulusa
Też nie są to jakieś straszne wzory.
Pozdrowienia
29 maj 21:58