wyznacz wzór ogólny ciągu arytmetycznego i oblicz sumę S10
olo: wyznacz wzór ogólny ciągu arytmetycznego i oblicz sumę S10
a3*a7=1
a8−3a4=2
* = razy
26 maj 18:49
Mi Ka:
{(a
1+2r)(a
1+6r)=1
{a1+7r−3(a
1+3r)=2
{a
12+8a
1r+12r
2=1
{−2a
1−2r=2
a
1+r=−1
a
1=−1−r
−−−−−−−−−−−−−−−−
(−1−r)
2+8(−1−r)*r+12r
2=1
r
2+2r+1−8r−8r
2+12r
2=1
5r
2−6r+1=1
5r
2−6r=0
r(5r−6)=0
Dla r=0 to cviąg stały a
n=−1 S
10=−10
| | 6 | | 6 | | 1 | | 11 | |
Dla r1= |
| a1=−1− |
| =−2 |
| =− |
| |
| | 5 | | 5 | | 5 | | 5 | |
| | 11 | | 6 | | 6 | | 17 | | 6 | |
an=a1+(n−1)*r=− |
| + |
| n− |
| =− |
| + |
| n |
| | 5 | | 5 | | 5 | | 5 | | 5 | |
| | 2a1+(n−1)*r | |
S10= |
| *n=podstaw sobie dane i policz |
| | 2 | |
26 maj 19:45