Geometria konkursowa
Michał: W trójkącie równobocznym ABC o boku długości a punkt D należy do boku BC i BD = 2CD .
Symetralna odcinka AD przecina bok AB
w punkcie P oraz bok AC w punkcie R.
Oblicz długość odcinka PR.
Z góry dzięki za pomoc
26 maj 16:09
chichi:

dla łatwości obliczeń, niech a = 6x.
(1) z tw. cosinusów w ΔABD bądź ΔCAD mamy, że |AD| = 2
√7x
(2) z tw. sinusów w ΔABD mamy:
| 4x | | 2√7x | | √3 | | 2 | |
| = |
| ⇒ sinβ = |
| ⇒ cosβ = |
| |
| sinβ | | sin60o | | √7 | | √7 | |
| | √7x | | 7 | |
(3) w ΔAOP mamy: cosβ = |
| i podstawiając wynik z (2) wychodzi, że |AP| = |
| x |
| | |AP| | | 2 | |
(4) z tw. sinusów w ΔADC mamy:
| 2x | | 2√7x | | √3 | | 5 | |
| = |
| ⇒ sinα = |
| ⇒ cosα = |
| |
| sinα | | sin60o | | 2√7 | | 2√7 | |
| | √7x | | 14 | |
(5) w ΔAOR mamy: cosα = |
| i podstawiając wynik z (4) wychodzi, że |AR| = |
| x |
| | |AR| | | 5 | |
(6) czworokąt APDR jest deltoidem, a zatem porównajmy jego pole na dwa sposoby tj. :
| | 1 | | 7 | | 14 | | √3 | | 1 | |
|AP||AR|sin60o = |
| |PR||AD| ⇔ |
| x * |
| x * |
| = |
| |PR| * 2√7x |
| | 2 | | 2 | | 5 | | 2 | | 2 | |
| | 49√3 | | 49√3 | | a | |
a więc mamy, że |PR| = |
| x = |
| * |
| = ...  |
| | 10√7 | | 10√7 | | 6 | |
28 maj 13:22
Mila:
Rozwiązałam trochę inaczej.
| | 1 | |
Skorzystam z tego , że pole ΔCD jest równe |
| pola ΔABC. |
| | 3 | |
Obliczyłam sinα, potem cos(α). W podobny sposób obliczyłam sinβ, cosβ.
Z tangensów: |RP|.
Twoim sposobie chyba mniej obliczeń.

Michał może spróbować .
29 maj 14:41
chichi:
michał chyba średnio zainteresowany, miejmy nadzieję, że komuś się to kiedyś przyda, a nie
wklepane na marne..
29 maj 14:43
wmboczek: Ja myślałem o osadzeniu ABC w układzie wsp. i wykorzystaniu geometrii analitycznej
ale zapisać tego na forum się nie chce
29 maj 16:20