maksimum
reka: dla jakich wartosci k funkcja f ma minium lokalne w punkcie (0,0) jeżeli f(x,y) = x2 +3xy
+ky2
f'x(x,y) = 2x+3y
f'y(x,y) = 3x +2ky
x= −3/2 y
−9y + 4ky = 0
y(−9 + 4k) =0
nie wiem jak to rozumiec
bo moge rozwiazywac y =0 lub k = 9/4
ale nie wiem czy to ma jakis snes
Jak do tego podejsc tutaj?
25 maj 23:14
wredulus_pospolitus:
Na pewno tak dokładnie wygląda to zadanie
26 maj 11:28
reka: tak
26 maj 15:14
wredulus_pospolitus:
1. w układzie równań sprawdzamy tylko czy możliwe jest osiągnięcie rozwiązania (0,0).
JEST
2. Robimy macierz
wyznacznik > 0 i gotowe w sumie bo f''
xx = 2 > 0
26 maj 16:01