maksimum lokalne
reka: sprawdz czy w punktach (1,2) (0,0) funkcja f(x,y) = 2xy − 6x2 − y2 + 10 ma ekstremum lokalne
chcialem zrobic ta macierz
f'x(x,y) = 2y − 12x
f'y(x,y) = 2x − 2y
f'xx = −12
f'xy = 2
f'yx = 2
f'yy = −2
co teraz?
25 maj 16:00
.:
Ale zanim macierz raz nisz to Rozwiazujesz układ równań.
Z układu równań jakie Ci rozwiązania wyszły (punkty podejrzane o bycie ekstremum)

I tylko dla tych punktow które są zarówno podane w treści zadania jak i wyszły Ci z układu
równań, będziesz budował macierz drugich pochodnych.
25 maj 16:03
reka: no z ukladu wychodzi tylko (0,0)
ale macierz z drugich pochodnych jest z samymi liczbami bez x iy jak napisalem
25 maj 16:47
reka: i dlatego nie wiem co dalej
25 maj 16:48
reka: czy ktos ma jakis pomysl
25 maj 17:51
.:
Wyznacznik = ile?
Co jeżeli wyznacznik ma taki znak?
Wniosek i koniec
25 maj 18:40
reka: a czy tu bardziej nie badac okreslonosci?
25 maj 18:52
.:
Jaka jest procedura szukania ekstremum w punkcie w funkcji dwóch zmiennych? WYKONAJ PROCEDURĘ I
WYCIAGNIJ WNIOSKI Z OTRZYMANYCH WYNIKÓW.
Nie odkrywaj na nowo koła robiąc kwadrat.
25 maj 19:12
reka: no w procedurze sie bada okreslonosc macierzy jak jest dodatnio to jest minimum a jak ujemnie
to maximum
25 maj 19:24
reka: czy nie
25 maj 19:34
.:
Co mówi nam 'procedura' jeżeli wyznacznik macierzy jest >0

Sprawdź notatki
25 maj 20:19
reka: no ale mowie ze ja mam w notatkach napisane z wykladu zeby w tej procedurze liczyc okreslonosc
macierzy!
25 maj 20:40
reka: dlatego dziwi mnie mowienie o samym jednym wyznaczniku
25 maj 20:40
25 maj 21:32
reka: no ale to naturalnie mowi o tym samym
bo jak dodatnie to oba macierze dodatnie mniejsza i wieksza u was macierz i to f xx
a jak ujemnie to pierwsze wasze fxx ujemne a potem cala macierz dodatnia
czyli de facto kryterium sylvestera
25 maj 21:42
reka: czy jednak moglby ktos odpowiedziec na pytanie co do zadania
[−12 2]
[2 −2]
mozna stwierdzic ze jest okreslona ujemnie wiec ma maksimum
ale co tylko dla (0,0) bo takie mi wyszlo przy wyznaczaniu a (1,2) odrzucic?
25 maj 21:44
wredulus_pospolitus:
1. Z układu równań wyszło Ci rozwiązanie (0,0) ale NIE WYSZŁO (1,2)
Związku z tym w (1,2) NIE MA ekstremum funkcji.
2, Wyznacznik macierzy > 0 −−−> w punkcie (0,0) mamy ekstremum lokalne
Zapisujemy co pokazaliśmy ... i KOOOOOONIEC

Nigdzie w treści zadania nie masz podane, "wskaż jakie to ekstremum", więc sprawdzenie czy to
będzie maksimum czy minimum jest ZBYTECZNE
25 maj 22:01
reka: ok
25 maj 22:09