wredulus_pospolitus:
Miałeś / masz przedmiot równania różniczkowe

Miałeś przedstawione różne sposoby rozwiązywania różnych RR'ów

Zajrzyj do swoich 'notatek' z wykładów.
To jest jedna z metod −−− jestem za stary żeby pamiętać nazwy, ale jest to jedna z podstawowych
metod. Tak podstawowych, że się to robi z automatu.
Skąd wzór

Popatrz co jest na lewo od strzałki, co jest na prawo od strzałki, zobacz co jest
gdzie i zrób 'aaaaaaa'.
Mimo wszystko − znajdź notatki, bo przy wielokrotnych pierwiastkach sprawa się lekko
komplikuje, ale nie chce mi się o tej porze robić wykładu.
Przyjdzie Mariusz to się uśmiechnie, bo on się zawodowo RR'ami zajmuje.
Mariusz:
Masz tu stałe współczynniki więc próbujesz rozwiązanie w postaci x(t) = e
λt
Przypomnij sobie z rachunku różniczkowego co otrzymywałeś z różniczkowania funkcji x(t) =
e
λt
Gdy różniczkowałeś e
λt otrzymywałeś e
λt przemnożoną przez pewną stałą
wynikającą z tego że e
λt jest funkcją złożoną
To co teraz napiszę może nie dotyczy tego równania ale przyda ci się gdybyś miał
inne równania liniowe drugiego rzędu
Gdybyś miał ogólne równanie różniczkowe drugiego rzędu o stałych współczynnikach
ax''(t)+bx'(t)+cx(t) = 0
To musiałbyś rozważyć trzy przypadki w zależności od znaku wyróżnika
równania charakterystycznego które wygląda następująco
aλ
2+bλ+c = 0
Jeżeli wyróżnik byłby równy zero to mielibyśmy podwójny pierwiastek równania
charakterystycznego
więc rozwiązanie miałoby następującą postać
x(t) = (C
1+C
2t)e
λt
Łatwo się o tym przekonać stosując podstawienie obniżające rząd równania
Gdyby wyróżnik równania charakterystycznego był ujemny to mielibyśmy
zespolone pierwiastki równania charakterystycznego
Przy rzeczywistych współczynnikach będzie to para wzajemnie sprzężonych liczb zespolonych
x
1(t) = e
λ1t
x
2(t) = e
λ2t
x
1(t) = e
Re(λ1)+i*Im(λ1)
x
2(t) = e
Re(λ1)−i*Im(λ1)t
x
1(t) = e
Re(λ1)t(cos(Im(λ
1)) + i sin(Im(λ
1)))
x
2(t) = e
Re(λ1)t(cos(Im(λ
1)) − i sin(Im(λ
1)))
ale jeżeli x
1(t) oraz x
2(t) są całkami szczególnymi równania
to także ich kombinacja liniowa jest całką równania zatem
w przypadku gdy wyróżnik równania charakterystycznego będzie ujemny to
x(t) = C
1e
Re(λ1)t(cos(Im(λ
1)) + i sin(Im(λ
1))) +
C
2e
Re(λ1)t(cos(Im(λ
1)) − i sin(Im(λ
1)))
x(t) =(C
1+C
2)e
Re(λ1)tcos(Im(λ
1))+i(C
1 − C
2)e
Re(λ1)tsin(Im(λ
1))
Mamy zatem że dla równania różniczkowego drugiego rzędu o ujemnym wyróżniku
równania charakterystycznego całkami szczególnymi będą
x
1(t) = e
Re(λ1)tcos(Im(λ
1))
x
2(t) = e
Re(λ1)tsin(Im(λ
1))
Przedstawmy jeszcze inne sposoby rozwiązania równań takich jak to w temacie
Możesz zastosować przekształcenie całkowe X(s) = ∫
0∞x(t)e
−stdt
Tu musisz poczynić pewne założenia aby całka była zbieżna
wtedy całkując przez części otrzymasz
∫
0∞x''(t)e
−stdt = x'(t)e
−st|
0∞−∫
0∞x'(t)(−se
−st)dt
∫
0∞x''(t)e
−stdt = x'(t)e
−st|
0∞+s∫
0∞x'(t)e
−stdt
a i tutaj właśnie musi być że lim
t→∞x'(t)e
−st = 0
Granica lim
t→0+x'(t)e
−st jest zapisywana jako x'(0
+)
i tutaj za x'(0
+) możesz przyjąć dowolną stałą np C
2
∫
0∞x''(t)e
−stdt = 0−x'(0
+)+s∫
0∞x'(t)e
−stdt
∫
0∞x''(t)e
−stdt = −x'(0
+) + s(x(t)e
−st|
0∞ − ∫
0∞x(t)(−se
−st)dt)
Tutaj także mamy że lim
t→∞ x(t)e
−st=0
i także za granicę lim
t→0+x'(t)e
−st zapisywaną w podręcznikach jako x(0
+)
możesz wziąć stałą
∫
0∞x''(t)e
−stdt = −x'(0
+) + s(0−x(0
+) − ∫
0∞x(t)(−se
−st)dt)
∫
0∞x''(t)e
−stdt = −x'(0
+) − x(0
+)s +s
2∫
0∞x(t)e
−stdt
Po zastosowaniu tego przekształcenia masz już równanie algebraiczne
−C
2−C
1s+s
2X(s)−2X(s) = 0
(s
2−2)X(s) = C
2+C
1s
Ponieważ to przekształcenie jest liniowe aby je odwrócić
wystarczy rozkład na sumę ułamków prostych
po wcześniejszym sporządzeniu tabelki podstawowych przekształceń
| | C2+C1s | |
X(s) = |
| |
| | (s−√2)(s+√2) | |
| C2+C1s | | A | | B | |
| = |
| + |
| |
| (s−√2)(s+√2) | | s+√2 | | s−√2 | |
A(s−
√2)+B(s+
√2) = C
2+C
1s
A +B = C
1
−
√2A +
√2B = C
2
√2A +
√2B =
√2C
1
−
√2A +
√2B = C
2
2
√2B = (
√2C
1+C
2)
| | √2 | | 1 | | √2 | | 1 | |
X(s) = |
| (√2C1 − C2) |
| + |
| (√2C1+C2) |
| |
| | 4 | | s−(−√2) | | 4 | | s−√2 | |
| | √2 | | √2 | |
x(t) = |
| (√2C1 − C2)e−√2t+ |
| (√2C1+C2)e√2t |
| | 4 | | 4 | |
Gdy przyjmiemy sobie inne stałe dostaniemy że
x(t) = A
1e
−√2t+A
2e
√2t
Możemy także przekształcić powyższe równanie w układ równań
x''(t)−2x(t) = 0
Niech x'(t) = y(t)
mamy wówczas
x'(t) = y(t)
y'(t) = 2x(t)
A tu można już różnie np można zastosować metodę Eulera (liczenia eksponenty macierzy)
Tutaj rozpatrujemy przypadki
macierz diagonalizowalna
(Podobna do macierzy diagonalnej tzn takiej w której wszystkie elementy poza główną przekątną
są równe zero
Macierze A oraz B są podobne jeżeli istnieje odwracalna macierz P taka że A = P
−1BP
macierz niediagonalizowalna
Rozwiązanie układu x'(t) = Ax jest w postaci x(t) = e
Atx(0)
Jeżeli rozwiniemy eksponentę macierzy w szereg to dostaniemy
Jednak gdybyśmy mieli to liczyć w ten sposób to do końca życia byśmy tego nie policzyli
Możemy jednak przedstawić macierz A jako (A−λI)+λI
| | tn | |
eAtx = (∑n=0∞(((A−λI)+λI)n |
| )x |
| | n! | |
| | | | tn | |
eAtx = (∑n=0∞∑m=0n | (A−λI)m(λI)n−m |
| )x |
| | | n! | |
Dwumian Newtona działa tylko dla tych macierzy dla których mnożenie macierzy jest przemienne
Na ogół mnożenie macierzy nie jest przemienne ale akurat dla tych jest
Teraz jeżeli uda nam się znaleźć takie λ oraz taki x że (A−λI)
kx = 0
dla pewnego k>0 to będziemy mogli łatwo rozwiązać układ równań
Dla macierzy diagonalizowalnych będzie to k = 1
Możemy ten układ zapisać w postaci symetrycznej
2xdx = ydy
y = ±
√2√x2−C1
ln|x+
√x2−C1| =
√2t+C
2
x+
√x2−C1 = C
2e
√2t
√x2−C1 = (C
2e
√2t − x)
x
2−C
1 = C
22e
2√2t − 2C
2xe
√2t+x
2
−C
1 = C
22e
2√2t − 2C
2xe
√2t
2C
2xe
√2t = C
22e
2√2t + C
1
| | C22e2√2t + C1 | |
x = |
| |
| | 2C2e√2t | |
| | C2 | | C1 | |
x = |
| e√2t + |
| e−√2t |
| | 2 | | 2C2 | |
Jest jeszcze podstawienie obniżające rząd
x''(t)−2x(t) = 0
x'(t) = u(x)
x''(t) = u'(x)x'(t) (z pochodnej funkcji złożonej)
x''(t) = u'(x)u(x)
u'(x)u(x) −2x = 0
u'(x)u(x) = 2x
2u'(x)u(x) = 4x
| | t | |
ln|x+√x2+2C1| = |
| + C2 |
| | √2 | |