zad
reka: Na podstawie definicji zbadaj czy poniższe szeregi są zbieżne. Jeśli tak, oblicz ich sumę
∞
n=1
prosze o pomoc
24 maj 22:14
Adamm: To jaki jest twój progres?
24 maj 23:06
reka: bo nie wiem jak to zrobic
24 maj 23:26
Adamm: Kiedy szereg nazywamy zbieżnym?
25 maj 13:51
reka: jest zbieżny jeśli suma jego składników zbliża się do pewnej skończonej wartości gdy liczba
składników rośnie do nieskończoności
25 maj 14:39
reka: czy ktos wie
25 maj 22:57
Adamm: Jest zbieżny kiedy jego sumy częściowe tworzą ciąg zbieżny.
Jak wyglądają sumy częściowe sn = ∑k=1n an dla tego ciągu?
27 maj 15:10
etna:
Warunkiem koniecznym zbieżności jest, by wyraz ogólny zmierzał do zera dla n→
∞
Tutaj tak jest:
| | 3n+4n−3 | |
dla n→∞ granica lim |
| = 0 |
| | 7n+3 | |
(wystarczy podzielić licznik i mianownik przez 7
n)
W celu określenia zbieżności trzeba skorzystać z jednego z kryteriów zbieżności.
Tu sprawdzi się kryterium d'Alamberta,
| | an+1 | |
które mówi, że jeżeli lim |
| <1 dla n→∞, |
| | an | |
| | an+1 | |
to szereg jest zbieżny. Jeżeli lim |
| >1 dla n→∞, to rozbieżny |
| | an | |
Oblicz tę granicę i wyjdzie
27 maj 16:25
etna:
Oczywiście: Kryterium d'Alemberta
27 maj 19:47
Adamm: @etna nie o to chodzi. Chodzi żeby policzyć sumę.
Tak to ja też potrafię
28 maj 01:24