Prawdopodobienstwo
Michał : Rzucamy dwa razy symetryczną sześcienną kostką do gry.
Oblicz prawdopodobieństwo tego, że liczba oczek w każdym
rzucie będzie parzysta lub większa od 3.
Omega = 36
2,2 4,2 6,6 3,1
4,2 4,6 6,4 3,3
2 4 4,5 4,6 1,3
2,6, 5,4 5,5 1,4 4,1
Coś za dużo wypisałem. Parzysta lub większa od 3 jak to rozumieć? Help
Wynik ma wyjść 16/36
23 maj 15:13
wredulus_pospolitus:
parzysta lub większa od 3 ... mamy 4 możliwości (2,4,5,6)
| | 42 | | 16 | | 4 | |
P(A) = |
| = |
| = |
| |
| | 62 | | 36 | | 9 | |
23 maj 15:26