matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
miejsce zerowe funkcji z log
Erzi:
2x−3
f(x)= 4log
1/2
x +
wykaż że ma co najmniej 1 miejsce zerowe nalęzace do
x+2
przedziału [1/2:4)
21 maj 10:48
chichi:
D
f
= (0,+
∞
), funkcja f jest ciągła, a zatem ma własność Darboux.
1
16
15
1
pondato f(
) =
i f(2) = −
, a więc ∃x
0
∊(
,2): f(x
0
) = 0 □
2
5
4
2
21 maj 17:28