ekstrema
inga:
wyznacz ekstrema funkcji
f'x(x,y) = 4y − 1/x
2
f'y(x,y) = 4x − 1/y
2
4y − 1/x
2 =0 4x − 1/y
2 = 0
wyszla mi jedna para x = 4
−1/3 oraz y = 4
−1/3
i wiem ze trzeba dalej ale nie jstem pewna czy dobrze rozwiazalam to rownanie
20 maj 20:39
wredulus_pospolitus:
Gdzie się podziało (odpowiednio) 1/y i 1/x w pochodnych

bo rozumiem że w funkcji f(x,y) masz 1/x * 1/y tak
20 maj 21:57
inga: co?
20 maj 22:09
inga: no pc\ochdona z 1/x to −1/x2
20 maj 22:09
inga: poczatkowa funkcja taka jak zapisalam
20 maj 22:09
chichi:
a wspolnczynnik 1/y przy 1/x wyparował?
20 maj 22:16
jc: A może mało być: f=4xy + 1/x + 1/y?
Inaczej mielibyśmy całą linię, a nawet cztery: xy=2 oraz xy=−2.
20 maj 22:23
inga: tak oczywuscue tam ma byc plus
20 maj 22:43
inga: a wiec
20 maj 23:56
chichi:
tak, rozwiązanie układu się zgadza. możesz liczyć dalej
21 maj 00:14
inga: ok
21 maj 01:10