Oblicz pole trapezu
Kapi: Przekątne trapezu dzielą ten trapez na 4 trójkąty. Oblicz pole tego trapezu znając pola
trójkątów, których bokami są podstawy trapezu
20 maj 20:38
Eta:

Popraw treść zadania ....... ( pola trójkątów których
podstawami są podstawy trapezu)
ΔABE i ΔDCE są podobne w skali k>0 z cechy (kkk)
| | P1 | | √P1 | |
to |
| = k2 ⇒ |
| =k |
| | P2 | | √P2 | |
to
√P1*P2= k*P
2 = P
3=P
4
pole trapezu :
P= P
1+2
√P1*P2+P
2
P= (√P1+√P2)2
=================
20 maj 21:14
Mila:
| | a | |
1) ΔAOB∼ΔDOC w skali k= |
| |
| | b | |
Stosunek pól Δ podobnych jest równy kwadratowi skali podobieństwa
2) P
ΔAOD=P
ΔCOB=S
| | √S2*S1 | | √S1*√S2*S1 | |
S=k*S1= |
| = |
| |
| | √S1 | | S1 | |
S=
√S1*
√S2
2) [ABCD}=S
1+S
2+2*S=S
1+S
2+2
√S1*
√S2
[ABCD]=(
√S1+
√S2)
2
20 maj 21:28
Kapi: Eta taka jest dokładna treść zadania jak napisałam.
20 maj 21:42
Kapi: dziękuję Wam bardzo
20 maj 21:56