obliczyć objętośći brył ograniczonych powierzchniami:
rutek: obliczyć objętośći brył ograniczonych powierzchniami:
2z=x2 + y2, y+z=4
wynik to 81π/4
19 maj 22:18
jc: Niedawno podałem rozwiązanie, ale w każdym wpisie był jakiś drobny błąd.
Zapewne chodzi o obszar
Będziemy liczyć całkę z funkcji
| | x2+y2 | | 9−x2−(y+1)2 | |
(4−y) − |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | |
po obszarze D:
czyli po kole x
2+(y+1)
2 ≤ 9
Parametryzacja koła: x=r cos β, y = −1 + r sin β, 0 ≤ r ≤ 3, 0 ≤ β ≤ 2π.
| | 9−x2−(y+1)2 | | 9 − r2 | |
Objętość = ∫∫D |
| dx dy = ∫02π dβ ∫03 |
| r dr |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 9 | | 1 | | 81 | |
= 2π |
| [ |
| r2 − |
| r4]03 = |
| π |
| | 2 | | 2 | | 4 | | 4 | |
19 maj 22:39
rutek: wszystko rozumiem poza jednym przejsciem bo widze ze jest te rownanie okregu w funkcji na
jakiej podstawie mozna wywnioskowac iz wlasnie do tego chcemy dazyc? chodzi mi o sam fakt
rozumienia przejscia bo policzyc to potrafie (jestes wielki stary siedzialem nad tym 2h)
19 maj 22:47
jc:
Bryła jest określona nierównością
dół(x,y) ≤ z ≤ góra(x,y)
Stąd
dół(x,y) ≤ góra(x,y)
i jest to jedyne ograniczenie na obszar całkowania (w tym zadaniu).
Całkujesz funkcję góra(x,y)−dół(x,y).
19 maj 22:57