pochodna kierunkowa
inga: f(x,y) = x2 + 7y2 − 4y + 8x − 3
(x0 , y0) = (1,1) kierunek (1,3)
czy moglby mi ktos wytlumaczyc jak liczyc pochodna kierunkowa? Bo szukalam w wykladzie ale nie
do konca rozumiem
19 maj 18:13
19 maj 18:26
19 maj 19:12
inga: typu f(x,y) = √x2 + 5y
wzdluz (−1 1/2)
gradeint dla (2,1) to (2/3 5/6)
i oni mnozna
(2/3 5/6) (−1 1/2)
i tyle
a w filmiku jest zeby podzielic wektor przez jego dlugosc
19 maj 19:14
inga: bo nie wiem czemu na niektorych stronach dziela przez ta dlugosc a na niektorcy nie
19 maj 19:21
19 maj 19:35
inga: bo czytalam ze trzeba unormowac wektor zeby dlugosc byla 1 ale nie wiem czemu tak tak nie
robia?
19 maj 19:35
inga: czy ktos wie
19 maj 21:12
getin:
Normowanie wektora się robi po to, aby liczby widoczne w gradiencie lepiej obrazowały tempo
zmian funkcji, szczególnie gdy mamy kilka funkcji i chcemy zrobić porównanie tych funkcji
20 maj 19:38