wyznacz ekstrema funkcji
donica:
wyznacz ekstrema funkcji
f(x,y) = ye
−x2
fy'(x,y) = 1/e
x2
| −2xy | |
| = 0 1/ex2 = 0 brak? |
| ex2 | |
co dalej? Bo jak zrobie macierz to co ja mam wstawic skoro nie policze x i y
18 maj 23:44
Donica: Czy Ktos wie
19 maj 11:07
jc: Nie ma ekstremum bo jak zwiększysz y, wartość funkcji wzrośnie, jak zmniejszysz, zmaleje.
19 maj 13:16
donica: ale rozwiazaujac ta metoda mam po takim czyms gdy nie moge znalezc x napisac od razu ze brak
ekstremum? Bo ucze sie na kolokwium z tego
19 maj 14:50
.:
Po czymś takim piszesz : nie ma punktów podejrzanych o bycie ekstremami
19 maj 15:12
donica: dziekuje!
19 maj 15:39