matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
trójkąt
Dara:
Oblicz wysokość trójkąta równoramiennego ABC (AB=BC) poprowadzoną z wierzchołka A.
18 maj 10:43
a&b:
1
PΔADC=
*b*2=b
2
1
PΔBDC=
*b*8= 4b
2
PΔABC=5b
1
PΔABC=
*b*h
2
bh
5b=
2
h
=10
18 maj 20:10