matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
Wyrazenie
Mi Ka:
Mam dane wyrazenie U{2x
2
}{x−
√
8−2x−x
2
Zbadac dla jakich liczb ma ono sens liczbowy uwzględnic związek
4+4
√
=t ,wyrazic wartośc tego wyrazenia tylko w zalezności od t
2−x
ma sens liczbowy dla 8−2x−x
2
≥0 x−
√
8−2x−x
2
≠0 A o co chodzi z tym t?
17 maj 13:44
wredulus_pospolitus:
4+4
= t
na pewno
2−x
17 maj 14:22
Mi Ka:
Nie
ma być 4+x
17 maj 14:53
jc:
Wyznaczasz x.
2t
2
−4
x=
t
2
+1
Wstawiasz pod pierwiastek. Otrzymasz
6 |t|
1+t
2
Dokończ.
17 maj 15:42
Mi Ka:
Dziękuje
jc
17 maj 20:56
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick