Logarytm
Mi Ka:
Jaki musi zachodzic związek pomiędzy a i b (a>b,b>0 ) aby
| | 1 | | 1 | |
log |
| (a+b)= |
| (loga+logb)? |
| | 3 | | 2 | |
16 maj 15:00
chichi:
| | 1 | | 1 | |
log1/3(a + b) czy log( |
| )(a+b) czy log[ |
| (a + b)] |
| | 3 | | 3 | |
matematyka to precyzja
16 maj 17:01
Mi Ka:
Cześć

Dokładnie tak jak jest zapisane
16 maj 17:11
Mi Ka:
Odpowiedz do zadania jest taka
a+b=3√a*b
16 maj 17:15
chichi:
czyli 3 wariant przeze mnie podany...
| | 1 | | 1 | |
log[ |
| (a + b)] = |
| [log(a) + log(b)] |
| | 3 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
log[ |
| (a + b)] = |
| log(ab) |
| | 3 | | 2 | |
| | 1 | |
log[ |
| (a + b)] = log(√ab) |
| | 3 | |
a + b = 3
√ab
16 maj 17:24
Mi Ka:
Dziękuje
16 maj 17:26
chichi:
przejście z 3 do 4 wiersza wynika z różnowartościowości logarytmu, pozdrawiam
16 maj 17:57