Oblicz wartość
otto: Oblicz wartość wyrażenia
15 maj 19:13
chichi:
| | √3 | |
√3cos20o = 2* |
| cos20o = 2sin60ocos20o = sin80o + sin40o = |
| | 2 | |
= 2sin30
ocos10
o + sin40
o = sin20
o + sin40
o + sin40
o = sin20
o + 2sin40
o
| | sin20o + 2sin40o − 2sin40o | |
w = |
| = 1  |
| | sin20o | |
15 maj 19:27
otto: Dziękuję
16 maj 12:23
marek:
Nie rozumiem przejścia z pierwszego wiersza na drugi.
Z zapisu wynika, że:
sin80o = 2sin30ocos10o
Skąd się to wzięło? Proszę o wyjaśnienie
22 maj 14:18
chichi:
wzór redukcyjny sin80
o = sin(90
o − 10
o) = cos10
o, no ale ja chcę sobie to zwinąć za chwilę,
| | 1 | |
więc domnażam cos10o przez 2 * |
| = 2sin30 o  |
| | 2 | |
22 maj 14:38
marek: Dziękuję za wyjaśnienie.
Jestem pod wrażeniem
22 maj 15:03
chichi:
na zdrowie
22 maj 15:04
Mila:
Licznik:
=2 sin(60) cos(20)−2sin(40)=(sin(80)+sin(40))−2sin(40)= ..
[wzór : 2sin(60)cos(20)=sin(60+20)+sin(60−20)]
..=sin(80)−sin(40)=2*cos(60)*sin (20)=sin(20)
22 maj 15:41
Mariusz:
√3 = 2sin(60°)
zatem pierwszym składnikiem w liczniku jest
2sin(60°)cos(20°)
Ze wzoru na sinusa różnicy wiemy że
sin(α−β)=sin(α)cos(β)−cos(α)sin(β)
Dodajmy więc w liczniku takie zero aby ten wzór się nam pojawił
| √3cos(20°)−2sin(40°) | |
| |
| sin(20°) | |
| 2sin(60°)cos(20°)−2cos(60°)sin(20°)+2cos(60°)sin(20°) − 2sin(40°) | |
| |
| sin(20°) | |
| 2(sin(60°)cos(20°) − cos(60°)sin(20°)) + sin(20°) − 2sin(40°) | |
| |
| sin(20°) | |
| 2sin(60° − 20°) + sin(20°) − 2sin(40°) | |
| |
| sin(20°) | |
| 2sin(40°) + sin(20°) − 2sin(40°) | |
| |
| sin(20°) | |
22 maj 15:49