Prośba
Mi Ka:
Prośba do Ety
Kiedyś przy okazji zadania z geometrii analitycznej z trójkątem równobocznym podawałaś wzory
na obrót
gdzie punktem według którego dokonujemy obrót był srodek ciężkości trójkąta a nie początek
układu współrzędnych.
Czy możesz napisać te wzory? Z góry dziękuję
15 maj 08:31
Eta:

Równania obrotu punktu A wokół punktu S o kąt α
S=(x
S,y
S) A=(x
A,y
A) A
'=(x
', y
')
| ⎧ | x'−xS= (xA−xS)cosα− (yA−yS)sinα | |
| ⎩ | y'−yS= ( xA−xS)sinα+ (yA−yS) cosα |
|
P.S. Nie było mnie przez tydzień, dzisiaj wróciłam z nad morza

Pozdrawiam
18 maj 20:54
Mi Ka:
Bardzo dziekuje

Pozdrawiam
18 maj 21:35
Eta:
Oczywiście znad

( spację kliknęłam
19 maj 19:30
Mi Ka:
A chociaż troche opalona wróciłas znad tego morza?
19 maj 19:54