Oblicz objetosc bryly ograniczonej powierzchnią
Koniek: Oblicz objetosc bryly ograniczonej powierzchnią
2z=x2+y2, y+z=4
Pomoze ktos nie mam pomyslu
14 maj 11:44
.:
Przeca to ścięty stożek bedzie
Najlepiej zrób to za pomocą calki
14 maj 12:05
Koniek: Tak ale w jaki sposob
14 maj 15:43
14 maj 15:53
Koniek: Obliczylem wedlug tego i wychodzi mi 15pi/4 a powinno 81pi/4 i nie wiem co jest zle
14 maj 16:36
wredulus_pospolitus:
\pokaż obliczenia
14 maj 17:08
Koniek: 2z=x
2+y
2, ⇒ z=1/2(x
2+y
2)
y+z=4 ⇒ z=4−y
Przyrównuje do siebie oba i wychodzi mi koło o promieniu r=3 i środku w punkcie (0,−1)
Odejmuje od siebie (4−y)−(1/2(x
2+y
2) wychodzi 4−y−1/2(x
2+y
2)
Obszar D to koło o promieniu 3 wiec wykonuje podstawienie
x=rcosδ
y=rsinδ
0≤r≤3 0≤δ≤2π
Liczę najpierw całke po dr wczesniej podstawiajac odpowiednio
| | 1 | |
∫∫(4−r sinδ− |
| (r2 cosδ2 + r2 sinδ2) rdr dδ |
| | 2 | |
Wychodzi z tego
Z tego wychodzi natomiast
Wlasnie te 15π/4
14 maj 17:25
wredulus_pospolitus:
1. taka uwaga
nie sinδ
2 tylko sin
2δ

analogicznie z cosinusem
2.
| | r2sinδ | | r3 | | 12*2 | | 9 | | 9sinδ | |
∫ [ 4r − |
| − |
| ]03 dδ = ∫ |
| − |
| − |
| dδ = |
| | 2 | | 6 | | 2 | | 2 | | 2 | |
14 maj 18:18
Koniek: No ale tutaj nadal wychodzi i tak 15pi a nie te 81pi/4
14 maj 18:29
jc: Czy chodzi o obszar x2+y2 ≤ 2z ≤ 2(4−y)?
Jeśli tak, to mamy
x2+y2 ≤ 8 − 2y
x2 + (y+1)2 ≤ 9
x = r cos β
y = −1 + r sin β
0 ≤ β ≤ 2π
0 ≤ r ≤ 3
Objętość = ∫∫ (9 − x2 − (y+1)2 ) dx dy = ∫dβ ∫(9 − r2) rdr
= 2π [9r2/2 − r4/4]03 = 81π/4
14 maj 23:14
Koniek: Ale tutaj wychodzi 81π/2
15 maj 10:06
jc: Wychodzi 81π/2. Mała pomyłka w ostatnim kroku.
= 2π[9r2/2 − r4/4]03 = 2π*81/4 = 81π/2
15 maj 15:09
jc: Poprawiony rachunek:
x
2+y
2 ≤ 8 − 2y
x
2 + (y+1)
2 ≤ 9
x = r cos β
y = −1 + r sin β
0 ≤ β ≤ 2π
0 ≤ r ≤ 3
| | 1 | |
Objętość = |
| ∫∫ (9 − x2 − (y+1)2 ) dx |
| | 2 | |
| | 1 | |
= |
| * 2π * [9r2/2 − r4/4]03 = 81π/4 |
| | 2 | |
Zapomniałem, że zamiast z, stało 2z, wiec, aby mieć z, należało podzielić przez 2.
15 maj 20:23
16 maj 14:22
jc: Rozwiązanie podane na forum.zadania.info jest błędne.
W takim razie uzupełnię rachunek szczegółami.
| | x2+y2 | | 9−x2−(y+1)2 | |
Góra − dół = (4−y) − |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | |
Poniżej D jest kołem o środku w punkcie (0, −1) i promieniu 3.
Parametryzacja koła: x=r cos β, y= −1 + r sin β, 0≤β≤2π, 0≤ r ≤ 3.
| | 9−x2−(y+1)2 | |
Objętość = ∫∫D |
| dx dy |
| | 2 | |
| | 9 − r2 | | 1 | | 9 | | 1 | |
= ∫02π dβ ∫03 |
| r dr = 2π * |
| [ |
| r2 − |
| r4]03 |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 4 | |
16 maj 15:41