matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
Proste rownanie 5(b+2^{3})=40
Mareusz:
5(b+2
3
)=40 Mi wychodzi 8, koledze 0. Ktoś pomoże?
14 maj 09:59
wredulus_pospolitus:
40
5(b+2
3
) = 40 −−−> b + 2
3
=
−−−> b + 2
3
= 8 −−−> b + 2
3
= 2
3
−−−> b = 0
5
14 maj 10:01
Mareusz:
Dziękue! Mam jeszcze jedno zadanko, d
2
+6d=16. Wyszło mi d=2 Ok?
14 maj 10:06
.:
Tak, ale to nie jest jedyna możliwość. Δ policz
14 maj 10:21
Jolanta:
d
2
+6d−16=0. ax
2
+bx+c=0. a=1. b=6. c=−16 Δ=b
2
−4ac=6
2
−4*1(−16)=36+64=100
−b−✓Δ
−6−10
d
1
=
=
=−8
2a
2
−b+✓Δ
−6+10
d
2
=
=
=2
2a
2
14 maj 10:22
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick