matematykaszkolna.pl
Funkcja charakterystyczna zmiennej losowej szefsa1: Obliczyć funkcję charakterystyczną zmiennej losowej X o gęstości
 aeax dla x < 0  
f(x) = 0 dla x ≥0
Dla a > 0
13 maj 21:51
wredulus_pospolitus: 1. wyznacz 'a' 2. czy znasz DEFINICJĘ funkcji charakterystycznej zmiennej losowej
13 maj 22:17
szefsa1: 1. w gwoli ścisłości to miała być α ale to tylko oznaczenie, natomiast nie mam pojęcia jak ją wyznaczyć. 2. Nie do końca rozumiem jak mam zastosować ten zapis z całką
13 maj 22:28
wredulus_pospolitus: Jaka jest zasada co do gęstości zmiennej losowej Co wiemy o funkcji gęstości zmiennej losowej, a pomoże nam to w wyliczeniu α
13 maj 23:14
szefsa1: Chodzi o to że całka od minus nieskończoności do plus nieskończoności ma mi dać 1? Jeśli o to chodzi to super, natomiast co dalej zrobić gdy już obliczę a?
13 maj 23:22
wredulus_pospolitus: w sumie to dałem 'ciała' bo przecież tutaj całka będzie o 0 więc dowolne α > 1 będzie nam dawać tą wartość
13 maj 23:29
szefsa1: No całka wyjdzie eax i w granicach całkowania da nam 1 gdy a jest dodatnie. To prawda, czyli to o to chodziło? Natomiast proszę chciałbym dowiedzieć się jak policzyć tę funkcję charakterystyczną.
13 maj 23:37