ekstremum macierze
donica: w poprzednim zle przepisalem polecenie
Wyznacz ekstrema funkcji
f(x, y) = x3 + 1
sprawdziłem to odpowiednia metodai wyszlo det = 0 wiec metoda nie rozstrzyga problemu. Dostalem
takie oto pytanie
W takim razie jakie jest rozwiązanie? Co się dzieje w punktach stacjonarnych?
Co dalej mozna z tym zrobic? Jak to rozwiklac
13 maj 16:26
.:
Nie będę po raz trzeci pisał tego samego.
Druga sprawa − dostałeś link do stronki która Ci mówi 'co zrobić gdy wyznacznik równy 0'
13 maj 16:38
donica: ale nie bardzo rozumiem to uzasadnienie z poprzedniego tematu.
13 maj 17:07
donica: bo mam sprawdzi czy f(x) = x3 + 1 ma ekstremum i wtedy jak nie ma to f(x,y) tez nie ma?
13 maj 17:10
13 maj 17:15
donica: zauważ, że jeżeli w funkcji nie występują obie zmienne (x i y) to funkcja NIE MA PRAWDA
mieć ekstremum lokalnego ...
no ale przeciez funckje jedenj zmiennej f(x) maja ekstrema
13 maj 17:55
donica: ze niby funkcja f(x,y) nigdy nie moze miec ekstremum czy co
13 maj 17:58
wredulus_pospolitus:
tak ... jeżeli funkcja f(x,y) (dwóch zmiennych) posiada w swoim wzorze tylko jedną z tych
zmiennych −−− nie ma ekstremum
13 maj 18:04
donica: aa we wzorze
13 maj 18:10
donica: a cos mozna powiedziec o tym co sie dzieje w tych punktach stacjonarnych? skoro nie ma w nich
ekstremow
13 maj 18:10
Donica: Bo czy to są jakieś losowe punkty skoro nie ma ekstrmu?
13 maj 18:58