Kwadratowa
Mi Ka:
Wyznacz liczbe równań postaci
x2−px+q=0 (p,q∊N)
których pierwiastki są mniejsze od 8
{p,q∊N
{Δ≥0
{xw<8
A warunki na pierwiastki jakby zapisać?
12 maj 20:19
Ka Mi:
i f(8)>0
12 maj 20:27
Sai:
Masz wystarczająco silne założenie i nie musisz martwić się sumą czy iloczynem pierwiastków, bo
xw < 8 i f(8) >0 mówią o tym, że pierwiastek "po prawej stronie" jest mniejszy niż 8,
co z automatu daje, że pierwiastek "po lewej" stronie jest mniejszy niż 8
12 maj 21:03
Mi Ka:
ka MI dziękuje
Mi Ka to bohaterka serialu You are my hero. Podoba mi się w tej roli
Więc tak
{p,q∊N
{p
2−4q≥0
{64−8p+q>0
p wyliczyny z ostatniej nierówności
{p,q∊N
{p<16 p∊[0,16)
{q>8p−64
Stąd mamy
p∊[0,15]
p=0 i q=0 1 równanie
p=1 i q=0 1 równanie
p=2 i q∊{0,1} 2 równania
p=3 i q∊{0,1,2} 3 równania
p=4 i q∊{0,1,2,3,4} 5 równan
p=5 i q∊{0,1........6} to 7 róównan
p=6 i q∊{0,1,2,.......9} to 10 równan
p=7 i q∊{0,1,2,3,.....,12} to 13 równan
p=8 i q∊{1,2,3,4.......,16} to 16 równan
p=9 i q∊{9,10,11,12,...,20} 12 równan
p=10 i q∊{17,18 ,.........25} 9 równan
p=11 i q∊{ 25,.......30} 6 równan
p=12 i q∊{33,34,35,36} 4 równania
p=13 iq∊{41,42} 2 równania
p=14 i q=49 1 równanie
p=15 i q −brak 0 równan
=============================
razem to 92 równania . Dużo
12 maj 21:36
chichi:
piszesz, że
pierwiastki, a później dajesz warunek Δ ≥ 0, to nasuwają mi się pytania:
czy nie umiesz liczyć, nie wiesz co robisz, czy nie znasz język polskiego?
na to pytanie znasz odpowiedź tylko ty
12 maj 21:43
Mi Ka:
Chwila
chichi. bez nerwów

Tak mam w treści zadania i w szkicu rozwiązania jest Δ≥0 (teraz zobaczyłem) .Raczej staram sie
nie zaglądac
Pomijając to . Według mnie byłaby Δ>0 gdyby napisali dwa różne pierwiastki .
Chyba że sie bardzo w tym względzie mylę . Jeśli tak to mnie popraw
12 maj 21:50
chichi:
wielomian (x − 1)
2 ma jeden pierwiastek − podwójny
12 maj 21:54
wredulus_pospolitus:
co do zadania:
f(x) = x2 + px + q
1. xwierzchołka < 8
2. f(8) > 0
3. y{wierzchołka) < 0 (lub korzystając z równania Δ > 0)
takie warunki są do spełnienia.
12 maj 21:57
Mi Ka:
Ok.

To w takim razie trzeba troche skorygować co juz nie problem
12 maj 22:04
chichi:
def. pierwiastkiem wielomianu nazywamy liczbę, dla której wartość wielomianu wynosi 0.
podaj mi proszę dwie liczby dla których wcześniej wymieniony przeze mnie wielomian przyjmuje
wartość 0
12 maj 22:05
Mi Ka:
Natomiast Gdowski ,Pluciński w swoim zbiorze (zadanie 244**) dają wyróżnik >0
12 maj 22:58
chichi:
definicja jest jedna i dla każdego powinna być oczywista, nie sugeruj się tym co w
podręcznikach tylko myśl sam, jak odpowiesz na moje pytanie, będziesz wiedzial, ktory z
warunkow jest poprawny
13 maj 00:15
Mi Ka:
Dobrze
13 maj 00:24
chichi:
zadawaj dużo pytań, każda udzielona przez ciebie odpowiedz musi byc uwarunkowana jasnym i
logicznym wynikaniem, które rozumiesz. nie zaglądaj do "odpowiedzi", dużo zdrowia!
13 maj 00:55