matematykaszkolna.pl
Wielomiany Mi Ka: Dla jakich wartości parametrów m i p parabole określone równaniami : y=x2+(m+2)x+m y=(−m−2)x2+mx+m+p przecinają oś OX w tych samych dwóch punktach. Wyznacz odległość wierzchołków tych paraboli .
11 maj 10:18
wredulus_pospolitus: Słowem wstępu: Skoro mają przecinać oś OX w tych samych punktach, to znaczy, że mają takie same miejsca zerowe. To także oznacza, że mają taki sam xwierzchołka ale (zapewne) inny ywierzchołka, więc odległość wierzchołków będzie po prostu różnicą funkcji dla xwierzchołka Skorzystamy ze wzorów Viete'a aby otrzymać taki układ równać:
m m+p 

= x1*x2 = −

1 m+2 
 m+2 m 

= x1+x2 =

1 m+2 
'piękniejsze jest drugie równanie, więc od niego zaczynam: 0 = m + (m+2)2 −−−> m2 + 5m + 4 = 0 −−−> (m+4)(m+1) = 0 Przypadek I. m = −1
 p−1 
−1 = −

−−−> p = 2
 1 
Przypadek II m = −4
 p−4 
−4 = −

−−−> p = −4
 −2 
Tak więc nasze funkcje są postaci:
 b 1 
I. f(x) = x2 + x − 1 ; g(x) = −(x2 + x − 1) −−−> xwierz = −

= −

2a 2 
 b 
II. f(x) = x2 − 2x − 4 ; g(x) = 2(x2 − 2x − 4) −−−> xwierz = −

= 1
 2a 
I pozostaje już tylko policzyć moduł różnicy wartości funkcji.
11 maj 11:55
wredulus_pospolitus: A to tak aby się 'rozróżniał' ten wątek na tle "innych porannych" wątków emotka
11 maj 11:57
Mi Ka: Dziękuje emotka Pewnie jakis tam szkic rozwiązania jest . Ale tak myśle ze jeszcze można byłoby dać ze −m−2≠0 i delty obu funkcji >0 Byłem z rozjazdach dlatego tak póżno odpisuje
11 maj 13:12
wredulus_pospolitus: tak ... oczywiście warunki muszą być spełnione takie jak podajesz ... ja już to po prostu pominąłem.
11 maj 13:25
Mila: Jest jeszcze druga para funkcji.
11 maj 15:38
Mila: Źle popatrzyłam, jest wszystko. Pozdrawiamemotka
11 maj 15:41