Wielomiany
Mi Ka:
Dla jakich wartości parametrów m i p parabole określone równaniami :
y=x2+(m+2)x+m
y=(−m−2)x2+mx+m+p
przecinają oś OX w tych samych dwóch punktach.
Wyznacz odległość wierzchołków tych paraboli .
11 maj 10:18
wredulus_pospolitus:
Słowem wstępu:
Skoro mają przecinać oś OX w tych samych punktach, to znaczy, że mają takie same miejsca
zerowe.
To także oznacza, że mają taki sam x
wierzchołka ale (zapewne) inny y
wierzchołka, więc
odległość wierzchołków będzie po prostu różnicą funkcji dla x
wierzchołka
Skorzystamy ze wzorów Viete'a aby otrzymać taki układ równać:
'piękniejsze jest drugie równanie, więc od niego zaczynam:
0 = m + (m+2)
2 −−−> m
2 + 5m + 4 = 0 −−−> (m+4)(m+1) = 0
Przypadek I.
m = −1
Przypadek II
m = −4
| | p−4 | |
−4 = − |
| −−−> p = −4 |
| | −2 | |
Tak więc nasze funkcje są postaci:
| | b | | 1 | |
I. f(x) = x2 + x − 1 ; g(x) = −(x2 + x − 1) −−−> xwierz = − |
| = − |
| |
| | 2a | | 2 | |
| | b | |
II. f(x) = x2 − 2x − 4 ; g(x) = 2(x2 − 2x − 4) −−−> xwierz = − |
| = 1 |
| | 2a | |
I pozostaje już tylko policzyć moduł różnicy wartości funkcji.
11 maj 11:55
wredulus_pospolitus:
A to tak aby się 'rozróżniał' ten wątek na tle "innych porannych" wątków
11 maj 11:57
Mi Ka:
Dziękuje

Pewnie jakis tam szkic rozwiązania jest .
Ale tak myśle ze jeszcze można byłoby dać ze
−m−2≠0
i delty obu funkcji >0
Byłem z rozjazdach dlatego tak póżno odpisuje
11 maj 13:12
wredulus_pospolitus:
tak ... oczywiście warunki muszą być spełnione takie jak podajesz ... ja już to po prostu
pominąłem.
11 maj 13:25
Mila:
Jest jeszcze druga para funkcji.
11 maj 15:38
Mila:
Źle popatrzyłam, jest wszystko. Pozdrawiam
11 maj 15:41