Równania i układy
Qi Pa :
Dla jakich wartości parametru m suma liczb stanowiących rozwiązanie układu równań
{(1+logm)x+(1−logm)y=1−log
2m
{ 2x + 3y =logm
jest dodatnia
Zakładamy m>0
|(1+logm) (1−logm)|
| 2 3 |= 3+3logm−2+2logm=5logm+1=W
==============
|(1−log
2m) (1−logm)|
|logm 3 |= 3−3log
2m−logm+log
2m=−2log
2m−logm+3=W
x
===================
|(1+logm) (1−log
2m)|
| 2 logm |= logm+log
2m−2+2log
2m=3log
2m+logm−2=W
y
======================
Założenie
m>0
| | 1 | |
W=5logm+1≠0 logm≠− |
| m≠10−1/5>0 |
| | 5 | |
m∊(0,10
−1/5)U(10
−1/5,
∞)
| | Wx | | −2log2m−logm+3 | |
x= |
| = |
| |
| | W | | 5logm+1 | |
| | Wy | | 3log2m+logm−2 | |
y= |
| = |
| |
| | W | | 5logm+1 | |
x+y>0
Mianownik musi byc w związku z tym >0 wiec dla m∊(10
−1/5,
∞) suma liczb stanowiących
rozwiązanie tego układu jest dodatnia