Funkcja
Anya: Wyznacz najmniejszą i największą wartość funkcji
f(x)= 2(3cos2x +1)2 −12(3cos2x +1) +16 gdzie x∊R
Podstawiłam t i wyliczyłam deltę, ale chyba robię coś źle, bo nie wychodzi mi wynik, mógłby
ktoś pomóc?
10 maj 15:17
Aruseq: Podstawiasz t i szukasz najmniejszej i największej wartości w przedziale [−1,1]
10 maj 15:19
Anya: Funkcji cos?
10 maj 15:22
wredulus_pospolitus:
ja bym dla ułatwienia podstawił:
t = 3cos2x+1 ; t ∊ [1 ; 4]
wtedy f(t) = 2t2 − 12t + 16 = 2(t2−6t + 8) = 2(t−4)(t−2) −−−> tmin = 3 (średnia
arytmetyczna miejsc zerowych) który należy do narzuconego wcześniej przedziału
f(tmin) = 2*(−1)*1 = −2
w takim razie (skoro mamy parabolę) to tmax będzie w jednym z krańców badanego przedziału
... zauważamy, że dla t=4 mamy f(t) = 0 , natomiast dla t=1 f(t) > 0
obliczamy f(1) = .... i koniec
10 maj 15:37
wredulus_pospolitus:
alternatywnie tak jak zasugerowano:
t = cosx ; t ∊ [−1 ; 1]
f(t) = 2(3t2 + 1)2 − 12(3t2+1) + 16 ... teoretycznie można to pchać dalej ... ale masz
wtedy t4 ... łatwiej będzie zrobić kolejne podstawienie:
s = 3t2 + 1 ; s ∊ [ 1 ; 4] i wracamy do tego co wcześniej napisałem
lub
s = t2 ; s ∊ [0;1] a tutaj będziemy mieli:
f(s) = 2(3s+1)2 − 12(3s+1) + 16 = ... wymnażasz ... i bawisz się dalej ... masz parabolę ...
tylko trochę jeszcze zabawy będziesz miał ... chyba że pochodną zrobisz.
10 maj 15:41
Anya: Okej, wielkie dzięki
10 maj 15:57