Prawdopodobieństwo warunkowe
Kombinator: Ze zbioru {1, 2, 3, ..., 9} losujemy kolejno, bez zwracania dwie liczby. Oblicz
prawdopodobieństwo, że suma wylosowanych liczb będzie podzielna przez 3, jeśli wiadomo, że
pierwsza z wylosowanych liczb jest: a) liczbą pierwszą b) liczbą podzielną przez 3.
Jak to zrobić wzorem na prawdopodobieństwo warunkowe a jak drzewem

I jak robimy drzewem to gdzie są prawdopodobieństwa warunkowe jak to się liczy
10 maj 13:50
wredulus_pospolitus:
1) więc w pierwszym ruchu wylosowaliśmy jedno z zestawu {2, 3, 5, 7}
Związku z tym mamy takie oto prawdopodobieństwo:
2) skoro wylosowano liczbę podzielną przez 3, to także druga z nich musi być podzielna przez 3.
Do analogicznych wartości dojdziesz jeżeli będziesz robił 'standardowo' czyli z
prawdopodobieństwa warunkowego.
10 maj 15:11
Kombinator: Skąd się biorą te liczby

Nie rozumiem nic
10 maj 18:38
Kombinator: i gdzie na drzewie są prawdopodobieństwo warunkowe, od drugiej gałęzi? I nie rozumiem jak tam
działa reguła sum i iloczynów
10 maj 18:39
Kombinator: i gdzie na drzewie są prawdopodobieństwo warunkowe, od drugiej gałęzi? I nie rozumiem jak tam
działa reguła sum i iloczynów
10 maj 18:39
wredulus_pospolitus:
Skąd te liczby
1.
2 <−−− wybieramy liczbę '2' lub '5' (bo obie przy dzieleniu przez 3 dają resztę 2)
3/8 <−−− z 8 liczb które zostały do wyboru mamy dokładnie 3 które dają resztę 1 (czyli 1,4,7)
1 <−−−− wybieramy liczbę '3'
2/8 <−−− z 8 pozostałych liczb wybieramy '6' lub '9'
1 <−−− wybieramy liczbę '7'
3/8 <−−− z 8 pozostałych liczb wybieramy 2, 5, 8
4 <−−− w warunku mamy że została wylosowana liczba pierwsza (2,3,5,7)
2.
sytuacja wygląda tak ... już jedna kula została wylosowana ... wiemy że jest podzielna przez 3.
Musimy znowu wyciągnąć podzielną przez 3. W urnie zostało 8 kul ... i dokładnie 2 z nich są
podzielne przez 3.
Jaką mamy szansę wylosowania kuli z liczbą podzielną przez 3? 2/8
10 maj 19:58
wredulus_pospolitus:
Ty to chcesz robić za pomocą drzewa

Czy jest Ci to drzewo absolutnie potrzebne

Pytam − bo to wcale 'łatwe' do rozrysowania tutaj nie będzie (w sensie na forum).
10 maj 20:00
Mila:
Wypisuję :
A− suma wylosowanych liczb jest podzielna przez 3
B− pierwsza wylosowana liczba jest ze zbioru {2,3,5,7}
A∩B={(2,1),(2,4),(2,7),(3,6),(3,9),(5,1),(5,4),(5,7), (7,2),(7,5),(7,8)}
|A∩B|= 11
|B|=4*8 pierwsza ze zbioru {2,3,5,7}, druga z pozostałych 8
10 maj 20:44