metoda langragea
doniczka: znalezc ekstremum warunkowe funkcji f(p1 , .... ,pn) = −Σn i=1 pi ln(pi)
przy ograniczenu
Σn i=1 pi = 1
metoda mnoznikow langrage'a
podana jest postac funkcji langrangea f(p1 , .... ,pn) = −Σn i=1 pi ln(pi)
+ λ(Σn i=1 pi −1)
nalezy rozwiazac uklad rownan zlozony z pochodnych czastkowych Di f(p1 ,......, pn) i Fλ '
= 0
Znaleźć macierz drugiej różniczki w punktach p∗ 1,...,p∗ n
− zerowania się pochodnych cząstkowych.
Zbadać jej określoność. Czy jest ujemnie, czy jest dodatnio określona?
Stwierdzić, czy w punktach tych występuje minimum , maksimum warunkowe.
bardzo prosze o pomoc
10 maj 13:19