trygonometria
kamill093: ile wynosi różnica cos2165°− sin2165°?
przekształciłem to na cos330° ale nie wiem jak to dalej rozpisać, mógłby i ktoś podpowiedzieć
jaka jest metoda na takie zadania?
9 maj 22:17
wredulus_pospolitus:
cos330 = cos(360 − 30) = cos(2π − π/3) = cos(−π/3) = cos(π/3) = 0.5
9 maj 22:21
mat:
π/3≠30
9 maj 22:23
kamill093: dziękuję za pokazanie sposobu

pod cos30 podstawiłem cos(π/6) i wyszło poprawnie
9 maj 22:25
Eta:
| | √3 | |
cos2165o−sin2165o = cos215o−sin215o= cos30o= |
| |
| | 2 | |
9 maj 22:37