rozwiąż równanie rekurencyjne niejednorodne:
li: an = 2an−1 + 4an−2 − 8an−3 + 4 ∙ 2n
z warunkami początkowymi 𝑎0 = 0, 𝑎1 = 8, 𝑎2 = 8.
9 maj 19:45
Mila:
(*) an=2an−1+4an−2}−8an−2+4*2n
an −2an−1−4an−2+ 8an−3 =0
1)
R. charakterystyczne
x3−2x2−4x+8=0
x2(x−2)−4(x−2)=0
(x−2)*(x2−4)=0
x=2 podwójny , x=−2
2)
a3=80
an(1)=A*(−2)n+B*2n+C*n*2n
an2=D*n2*2n
an=A*(−2)n+B*2n+C*n*2n+D*n2*2n
3) Z warunków początkowych:
a0=0=A+B
a1=8=−2A+2B+2C+2D
a2=8=4A+4B+8C+16D
a3=80=−8A+8B+24C+72D
A=−2, B=2,C=−1,D=1
================
4)
an=−2*(−2)n+2*2n−n*2n+n2*2n
sprawdź rachunki
9 maj 23:37
li: skąd wziąć wzór na an(2)?
10 maj 18:07
Mila:
W równaniu:
an=......+f(n)
f(n)=4*2n − niejednorodna część równania
2 jest dwukrotnym pierwiastkiem r. charakterystycznego
stąd przewidywana postać :
an(2)=D*nk*2n, k=2
10 maj 19:21
Mariusz:
a
n = 2a
n−1 + 4a
n−2 − 8a
n−3 + 4 ∙ 2
n
a
0 = 0, a
1 = 8 , a
2 = 8
Funkcje tworzące nie dość że są wygodniejsze to jeszcze więcej równań pozwalają rozwiązać
Do rozwiązywania równań rekurencyjnych stosuje się głównie dwie funkcje tworzące
(zwykła funkcja tworząca bądź wykładnicza funkcja tworząca)
Zwykła funkcja tworząca dla ciągu jedynek daje szereg geometryczny
Wykładnicza funkcja tworząca dla ciągu jedynek daje funkcję wykładniczą
Jeżeli funkcji tworzącej używamy do rozwiązywania równań rekurencyjnych to zwykle nie dbamy
o to jaki jest przedział zbieżności ważne aby był niezerowy
a
n = 2a
n−1 + 4a
n−2 − 8a
n−3 + 4 ∙ 2
n
a
0 = 0, a
1 = 8 , a
2 = 8
Tutaj mamy równanie rekurencyjne liniowe o stałych współczynnikach
więc wystarczy nam zwykła funkcja tworząca
Dla równania liniowego o stałych współczynnikach funkcja tworząca będzie
funkcją wymierną a więc da się ją rozłożyć na sumę szeregów geometrycznych i ich pochodnych
Definiujemy funkcję tworzącą
A(x) = ∑
n=0∞a
nx
n
Rekurencja zachodzi dla n ≥ 3
więc wstawiając szereg do równania rekurencyjnego zaczynamy go indeksować od n=3
a
n = 2a
n−1 + 4a
n−2 − 8a
n−3 + 4 ∙ 2
n
a
0 = 0, a
1 = 8 , a
2 = 8
∑
n=3∞a
nx
n = ∑
n=3∞(2a
n−1 + 4a
n−2 − 8a
n−3 + 4 ∙ 2
n)x
n
∑
n=3∞a
nx
n = 2(∑
n=3∞a
n−1x
n)+4(∑
n=3∞a
n−2x
n)
−8(∑
n=3∞a
n−3x
n) + 4(∑
n=3∞2
nx
n)
∑
n=3∞a
nx
n = 2x(∑
n=3∞a
n−1x
n−1)+4x
2(∑
n=3∞a
n−2x
n−2)
| | 8x3 | |
−8x3(∑n=3∞an−3xn−3) + 4* |
| |
| | 1−2x | |
∑
n=3∞a
nx
n = 2x(∑
n=2∞a
nx
n)+4x
2(∑
n=1∞a
nx
n)
| | 8x3 | |
−8x3(∑n=0∞anxn) + 4* |
| |
| | 1−2x | |
∑
n=0∞a
nx
n − 0 − 8x −8x
2 = 2x(∑
n=0∞a
nx
n− 0 −8x)+
4x
2(∑
n=0∞a
n−0)−8x
3(∑
n=0∞a
nx
n)
| | 32x3 | |
(1−2x−4x2+8x3)(∑n=0∞anxn) = 8x+8x2−16x2 + |
| |
| | (1−2x) | |
| | 32x3 | |
(1−2x−4x2+8x3)A(x) = 8x − 8x2 + |
| |
| | 1−2x | |
| | (8x−8x2)(1−2x)+32x3 | |
(1−2x−4x2+8x3)A(x) = |
| |
| | 1−2x | |
| | 8x−8x2−16x2+16x3+32x3 | |
(1−2x−4x2(1−2x))A(x) = |
| |
| | 1−2x | |
| | 8x − 24x2+48x3 | |
(1−2x)(1−4x2)A(x) = |
| |
| | 1−2x | |
| | 8x − 24x2+48x3 | |
(1−2x)2(1+2x)A(x) = |
| |
| | 1−2x | |
| | 8x − 24x2+48x3 | |
A(x) = |
| |
| | (1−2x)3(1+2x) | |
| 8x − 24x2+48x3 | | A | | B | | C | | D | |
| = |
| + |
| + |
| + |
| |
| (1−2x)3(1+2x) | | 1−2x | | (1−2x)2 | | (1−2x)3 | | 1+2x | |
8x − 24x
2+48x
3 = A(1−2x)
2(1+2x)+B(1−2x)(1+2x)+C(1+2x)+D(1−2x)
3
8x − 24x
2+48x
3 = A(1−2x)(1−4x
2)+B(1−4x
2)+C(1+2x)+D(1−6x+12x
2−8x
3)
8x − 24x
2+48x
3 = A(1−2x−4x
2+8x
3)+B(1−4x
2)+C(1+2x)+D(1−6x+12x
2−8x
3)
A + B + C+D = 0
−2A + +2C −6D = 8
−4A − 4B +12D = −24
8A−8D = 48
A + B + C+D = 0
−2A + +2C −6D = 8
−4A − 4B +12D = −24
A − 6 = D
A + B + C+ (A − 6) = 0
A − C + 3(A − 6) = −4
A +B −3(A−6) = 6
A − 6 = D
2A + B + C = 6
4A − C = 14
−2A+B = −12
A − 6 = D
2A+B+C = 6
4A−14 = C
2A−12 = B
A − 6 = D
2A + (2A−12)+(4A−14) = 6
2A−12 = B
4A−14 = C
A − 6 = D
8A −26 = 6
2A−12 = B
4A−14 = C
A − 6 = D
8A = 32
2A−12 = B
4A−14 = C
A − 6 = D
A = 4
B = −4
C = 2
D = −2
| 8x − 24x2+48x3 | | A | | B | | C | | D | |
| = |
| + |
| + |
| + |
| |
| (1−2x)3(1+2x) | | 1−2x | | (1−2x)2 | | (1−2x)3 | | 1+2x | |
| 8x − 24x2+48x3 | | 4 | | 4 | | 2 | | 2 | |
| = |
| − |
| + |
| − |
| |
| (1−2x)3(1+2x) | | 1−2x | | (1−2x)2 | | (1−2x)3 | | 1+2x | |
| | 1 | |
Teraz aby rozwinąć w szereg ułamek |
| |
| | (1−ax)k | |
mamy co najmniej trzy możliwości
1. Zróżniczkować k−1 krotnie szereg geometryczny
2. Skorzystać z uogólnionego dwumianu Newtona
| | | | | | r(r−1)*..*(r−(n−1)) | |
(1+x)r = ∑n=0∞ | xn przy czym | = |
| |
| | | | n! | |
3. Skorzystać ze splotu ciągów
(a*b) = ∑
k=0na
kb
n−k
| d | | d | | 1 | |
| (∑n=0∞2nxn) = |
| ( |
| ) |
| dx | | dx | | 1−2x | |
| | 1 | |
∑n=0∞n*2nxn−1 = − |
| *(−2) |
| | (1−2x)2 | |
| | 2 | |
∑n=1∞n*2nxn−1 = |
| |
| | (1−2x)2 | |
| | 2 | |
∑n=0∞(n+1)*2n+1xn = |
| |
| | (1−2x)2 | |
| | 1 | |
∑n=0∞(n+1)*2nxn = |
| |
| | (1−2x)2 | |
| d | | d | 1 | |
| (∑n=0∞(n+1)*2nxn) = |
|
| |
| dx | | dx | (1−2x)2 | |
| | 2 | |
∑n=0∞(n+1)*n*2nxn−1 = − |
| (−2) |
| | (1−2x)3 | |
| | 2*2 | |
∑n=1∞(n+1)*n*2nxn−1 = |
| |
| | (1−2x)3 | |
| | 2*2 | |
∑n=0∞(n+2)*(n+1)*2n+1xn = |
| |
| | (1−2x)3 | |
| | 2 | |
∑n=0∞(n+2)*(n+1)*2nxn = |
| |
| | (1−2x)3 | |
| 8x − 24x2+48x3 | | 4 | | 4 | | 2 | | 2 | |
| = |
| − |
| + |
| − |
| |
| (1−2x)3(1+2x) | | 1−2x | | (1−2x)2 | | (1−2x)3 | | 1+2x | |
| 8x − 24x2+48x3 | |
| = 4*(∑n=0∞2nxn)−4(∑n=0∞(n+1)*2nxn) |
| (1−2x)3(1+2x) | |
+ (∑
n=0∞(n+2)*(n+1)*2
nx
n) − 2(∑
n=0∞(−2)
nx
n)
A(x) = ∑
n=0∞((4−4(n+1)+(n+1)(n+2))*2
n−2*(−2)
n)*x
n
A(x) = ∑
n=0∞((n
2−n+2)*2
n−2*(−2)
n)*x
n
a
n = (n
2−n+2)*2
n−2*(−2)
n
11 maj 04:23