Też układ
Qi Pa :
Znajdz największą liczbę x spełniająca dla pewnego naturalnego n układ równań
{3nx+y=−30
| | y | | 3x | | 15 | |
{ |
| − |
| = n+ |
| +196 |
| | 2n | | 2 | | n | |
9 maj 19:27
wmboczek: x(n)=−n/3−196/3−10/n i n∊N
zdaje się dla n=5 lub n=6 mamy maksimum lokalne
9 maj 20:02
Qi Pa :
y=−30−3nx
y−3nx=2n
2+392n+30
−30−3nx−3nx=2n
2+392n+30
−6nx=2n
2+392n+60
| | 2n+196)*(−3n)−(n2+196n+30)*(−3) | | 90−3n2 | |
x'(n)= |
| = |
| |
| | 9n2 | | 9n2 | |
w'(n)=0 90−3n
2=0 30−n
2=0 n=
√30 lub n=−
√30 (odpada to rozwiązanie )
5<
√30<6 więc dla x(5)=x(6)=−69
Powinno byc ok.
9 maj 23:50