Układ z parametrem
Xi Jinping:
Rozwiąż uklad równań
{mx+(2m−1)y=3m
{x+my=m
w którym (m) jest parametrem
a) Dla jakich wartości parametru m punkt przecięcia sie prostych danych równaniami układu
należy do prostej
o równaniu x+2y−3=0
|m 2m−1|
|1 m |=m
2−2m+1=(m−1)
2=W i dla m≠1 W≠0
|3m 2m−1|
|m m | = W
x= 3m
2−[m(2m−1)]=3m
2−2m
2+m=m
2+m
|m 3m|
|1 m|=W
y=m
2−3m
Teraz mam układ oznaczony .
Moje pytanie do tego jest takie .
Czy muszę jeszcze wykazać kiedy układ jest nieoznaczony i sprzeczny ?
a) Jeśli punkt należy do prostej to musi spełniac jej równanie
U{m
2+m}{(m−1)
2+2*U{m
2−3m}{(m−1)
2−3=0
| m2+m | | 2m2−6m | |
| + |
| −3=0 /*(m−1)2 |
| (m−1)2 | | (m−1)2 | |
m
2+m+2m
2−6m−3m
2+6m−3=0
m−3=0 m=3
Dla m=3 punkt przsecięcia sie prostych danych równaniami układu należy do prostej o równaniu
x+2y−3=0