matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
okregi
Haaaaaaanka:
Okręgi o równaniach O1: x2+2x+y2−4y +1 = 0 i O2: (x+1) + (y−2)2 = 9, są: Styczne wewnętrzenie Styczne zewnetrznie przecinające się współśrodkowe
8 mar 23:38
Godzio:
O
1
: x
2
+ 2x + y
2
− 4y + 1 = 0 (x+1)
2
+ (y−2)
2
= 4 S
1
(−1,2) r
1
= 2 O
2
: (x+1)
2
+ (y−2)
2
= 9 S
2
(−1,2) r
2
= 3 S
1
S
2
= 0 |r
1
− r
2
| = 1 r
1
+ r
2
= 5
https://matematykaszkolna.pl/strona/473.html
spróbuj sama dojść
8 mar 23:55