matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
metoda langrangea
doniczka:
znalezienie ekstremum warunkowego funkcji f(p
1
,...,p
n
)=−∑
i=1
n
pi ln(pi), przy ograniczeniu: ∑
i=1
n
pi = 1 Metodą Mnożników Lagrange'a. prosze o pomoc
7 maj 21:59