proszę o rozwiązanie
anna: W kasie są banknoty 10–złotowe, 20–złotowe i 50–złotowe.
Liczba banknotów 10–złotowych jest taka sama jak liczba banknotów 50–złotowych
i o 32% mniejsza od liczby banknotów 20–złotowych.
Łączna wartość wszystkich banknotów 10 i 20–złotowych jest o 540 złotych mniejsza
od łącznej wartości wszystkich banknotów 50–złotowych.
Oblicz, ile jest wszystkich banknotów w kasie.
7 maj 21:49
Eta:
x −− ilość monet 10 zł i 50 zł
y−− ilość monet 20 zł
x= 0,68y
i 10x+20y+540=50x
x=51 i y=75
wszystkich monet w kasie
2x+y=....
7 maj 23:05