analiza matematyczna langrage'a itp
doniczka: Dostałem polecenie aby coś udowodnić tylko nie rozumiem dokładnie co. Przepisze tutaj to co
było zapisane na lekcji. Czy mógłby ktoś rozjaśnic co tu trzeba dokladnie pokazac? Bo nie wiem
czy ta dalsza czesc to tez do dowodu czy to juz jest jakas teoria opisana dalej.
n
f( p1 , ....... , pn) = −Σ(pi ln(pi) )
i=1
metoda mnoznikow langrange'a
n
Σ pi = 1
i=1
n
F( p1 , ..... , pn , λ) = f (p1 , ...... , pn) + λ(Σp1 −1 )
i=1
λ =/= 0
(pi , ..... , pn) , λ1
n=2 1 warunek
7 maj 15:22