Ilość rozwiązań równania kwadratowego w zależności od parametru "m"
Kokosz: Określ korzystając z metody graficznej ilość rozwiązań równania w zależności od parametru "m"
Wykonaj wykres zależności ilości rozwiązań równania w zależności od "m"
x2 − mIxI = m2 − 1
Jak tu wystartować?
7 maj 15:19
Kajko:

W1=(m/2, −m
2/4) W
2 =(−m/2, −m
2/4)
y=x
2−m|x| miejsca zerowe x∊{−m,0,m}
y= k= m
2−1
0 rozwiązań dla m
2−1< −m
2/4 ⇒........... m∊(−2/
√5, 2/
√5)\ {0}
1 rozwiązanie dla m= 0 ( x
2=0 ⇒ x=0)
2 rozwiązania dla m
2−1> 0 lub m
2−1 = −m
2/4 ⇒ ..... m∊(−
∞,−1)U(1,
∞)U{−2/
√5, 2/
√5}
3 rozwiązania dla m
2−1=0 ⇒ m= −1 v m=1
4 rozwiązania dla m
2−1<0 ∧ m
2−1> −m
2/4 ⇒... m∊(−1,−2/
√5)U (2/
√5, 1)
7 maj 17:10
Kajko:

wykres ilości rozwiązań w zależności od parametru "m"
7 maj 17:19
Kokosz:

A czy nie uważasz, że powinno się rozpatrzyć od początku 3 warianty dla "m" tzn. m<0, m=0 i
m>0?
Twój wykres wg mnie jest poprawny dla m>0
Dla m=0 będzie y=x
2 (na czarno)
Dla m<0 będzie y=x
2−(−m)|x|=x
2+m|x| (na zielono)
Na tych wykresach faktycznie dla m=0 i m<0 dla y=0 jest jedno rozwiązanie, dla y>0 − są 2
rozwiązania.
Ale jak to zauważyć na twoim wykresie − skąd (poza logicznym podejściem lub podstawianiem)
doszedłeś do "1 rozwiązanie"?
8 maj 09:16
Kokosz: A w ogóle i w szczególe − dzięki za podpowiedź w poprzednim poście odnośnie przeniesienia się w
czasie

Najpierw nie zrozumiałem aluzji − ale tak to już jest z byłymi szachistami
Początki są trudne
8 maj 09:20
Kokosz:
Cześć Kajko
Chwilę mnie tu nie było, ale teraz analizuję Twoje rozwiązanie i na wykresie funkcji nie widzę
opcji z 1 rozwiązaniem
Niech f(x) = x2 − m|x| a g(x) = m2 − 1
Dla m=0 wg mnie jest 0 rozwiązań (f(x) = x2 a g(x) = −1 − na obecnym poziomie mojej nauki −
nie ma rozwiązania bo zakładając f(x) = g(x) czyli x2 = −1 nie znajduję odpowiedniej mocy,
żeby to rozkminić)
Może mi to jednak ktoś rozłoży jak krowie na rowie tak krok po kroku, bo już po prostu padłem.
Nie jestem już pewien moich wypocin z 8 maja
17 cze 15:51
wredulus_pospolitus:
Wykres ok ... ale wnioski z wykresu nietrafione
17 cze 16:28