Karty i inne
Luna :
Dany jest zbiór T dwunastu kart zawierających po cztery asy, króle i damy
a) Ustalmy trójelementowy podzbiór Z zbioru T np.:
Z={dama pik, dama kier , as kier }
Losujemy jedną karte z całego zbioru T
Niech
A − oznacza zdarzenie że wylosowano asa .
B− wylosowano karte z Z
Na ile sposobów można ustalić zbiór Z tak by zdarzenia A i B były niezależne .
b) Ze zbioru T losujemy trzykrotnie ,ze zwracaniem po dwie karty na raz
Jakie jest prawdopodobieństwo zdarzenia ,że przynajmniej dwa razy otrzymano dwa asy na raz .
Jak jest wartość oczekiwana liczby zdarzeń ,, otrzymano dwa asy na raz" w tych trzech
losowaniach
Dziękuje .
6 maj 20:33
wredulus_pospolitus:
P(B) = x
aby zdarzenia, A,B były niezależne to musi zajść:
| | x | |
P(A)*P(B) = P(AnB) −−−> P(AnB) = |
| |
| | 3 | |
Z posiada 3 razy więcej elementów, niż posiada w sobie asów (na każdego przypadającego w
zbiorze asa, muszą przypadać dwie inne karty, dotyczy także ilości 0).
6 maj 21:07