matematykaszkolna.pl
Zbadaj czy wektor jest kombinacją liniową wektorów Althea: Zbadaj czy wektor v jest kombinacją liniową wektorów.
nawias
1
nawias
nawias
2
nawias

nawias
2
nawias
nawias
1
nawias

nawias
−1
nawias
nawias
−2
nawias

nawias
3
nawias
nawias
2
nawias

,
,
∊ ℝ2, gdzie v=

(Użyłam nawiasów okrągłych, bo takie znalazłam w przykładach używania tego systemu forumowego. Oczywiście chodzi o nawiasy kwadratowe) Na "czuja" widzę, że raczej nie da się dodać pierwszych trzech wektorów tak, by powstało v, ale zupełnie nie mam pojęcia, jak to udowodnić, ubrać w słowa.
6 maj 19:52
ABC: trzeci wektor (−1,−2) nic nowego nie wprowadza, bo jest pierwszym pomnożonym przez −1 zbadaj sobie czy istnieje rozwiązanie układu α(1,2)+β(2,1)=(3,2) , mi się wydaje że owszem emotka
6 maj 20:06
Althea: W sumie racja, wychodzi ładny układ równań:
α+2β=3  
2α+β=2
A z niego α=1/3, β=4/3. Czyli po prostu o to chodzi w tym typie zadań? Jak można znaleźć takie α,b,... dla których układ równań ma jedno rozwiązanie, to jest kombinacją liniową?
6 maj 21:57
Althea: Chociaż, nie, nie może raczej o to chodzić... Dalej w tym samym zadaniu mam inny przykład: (1,0,2) (−1,−1,0) (−1,−2,2) (0,2,−4) (1,1,0); v=(2,1,2) Dla α1=1 α2 =0 α3=0 α4=0 α5=1 wychodzi to v... Ale potraktować tego jak zwykły układ równań nie można, bo 4 niewiadome (wektor 2. = wektor 5. razy −1) przy trzech równaniach... Więc o co? Nie zawsze można tak na czuja...
6 maj 22:13