Zbadaj czy wektor jest kombinacją liniową wektorów
Althea: Zbadaj czy wektor v jest kombinacją liniową wektorów.
(Użyłam nawiasów okrągłych, bo takie znalazłam w przykładach używania tego systemu forumowego.
Oczywiście chodzi o nawiasy kwadratowe)
Na "czuja" widzę, że raczej nie da się dodać pierwszych trzech wektorów tak, by powstało v, ale
zupełnie nie mam pojęcia, jak to udowodnić, ubrać w słowa.
6 maj 19:52
ABC: trzeci wektor (−1,−2) nic nowego nie wprowadza, bo jest pierwszym pomnożonym przez −1
zbadaj sobie czy istnieje rozwiązanie układu α(1,2)+β(2,1)=(3,2) , mi się wydaje że owszem
6 maj 20:06
Althea: W sumie racja, wychodzi ładny układ równań:
A z niego α=1/3, β=4/3.
Czyli po prostu o to chodzi w tym typie zadań? Jak można znaleźć takie α,b,... dla których
układ równań ma jedno rozwiązanie, to jest kombinacją liniową?
6 maj 21:57
Althea: Chociaż, nie, nie może raczej o to chodzić... Dalej w tym samym zadaniu mam inny przykład:
(1,0,2) (−1,−1,0) (−1,−2,2) (0,2,−4) (1,1,0); v=(2,1,2)
Dla α1=1 α2 =0 α3=0 α4=0 α5=1 wychodzi to v... Ale potraktować tego jak zwykły układ
równań nie można, bo 4 niewiadome (wektor 2. = wektor 5. razy −1) przy trzech równaniach...
Więc o co? Nie zawsze można tak na czuja...
6 maj 22:13