Trzy kule
Luna :
Rozważmy trzy kule :
k1− wpisaną w dany czworościan foremny ,
k2 −styczna do wszystkich krawędzi tego czworościanu .
k3− opisana na tym czworościanie
Sprawdz czy promień kuli k2 jest średnią geometryczną promieni kul k1 i k2 (nie wiem czy
tutaj nie pomyłka bo po co w treśći jest kula k3 )
Uwaga . W rozwiązaniu wyprowadż wzory na długości promieni tych trzech kul w zależności od
długości r promienia okręgu wpisanego w podstawe czorościanu
6 maj 19:19
Luna :
Jednak ma być śerednia geometryczną kul k1 i k3
7 maj 09:03
Mars:
a −− dł. krawędzi czworościanu
| | a√6 | |
H = |
| − dł. wysokości czworościanu |
| | 4 | |
| | 1 | |
r1 = |
| H = U{a√6{12} −− dł. promienia kuli wpisanej w czworościan |
| | 4 | |
| | 3 | | a√6 | |
r3= |
| H= |
| −− dł. promienia kuli opisanej na czworościanie |
| | 4 | | 4 | |
| | a√2 | |
r2= |
| −− dł. promienia kuli stycznej do każdej krawędzi |
| | 4 | |
sprawdzamy czy:
r
22= r
1*r
3
.................
tak zachodzi
7 maj 20:47
7 maj 20:49
Mars:
Teraz dokończ ( i sprawdź) uwzględniając
że a=2r
√3 , gdzie r−− dł. promienia okręgu wpisanego w podstawę ( trójkąt równoboczny)
7 maj 20:53
Luna :
Mars. Dziękuje za ciężką pracę
7 maj 20:59