Zadanie z teorii grup.
Stasia: Pokaż, że zbiór z działaniem dodawania wielomianów nie jest grupą:
A = { w(x): w(0) = 1 lub w'(0) = 1}.
Proszę o pomoc.
6 maj 18:38
ABC: dodajesz ze sobą wielomian tożsamościowo równy 1, który należy do A ze względu na pierwszą
część warunku i otrzymujesz wielomian tożsamościowo równy 2, którego pochodna jest wszędzie 0
i dupa , działanie nie jest wewnętrzne
6 maj 19:05
Stasia: A można zapisać to w postaci symboli matematycznych?
6 maj 19:37
ABC:
można p(x)≡1 , q(x)≡1 , p(x)+q(x)≡2 itd.
6 maj 19:45
Stasia: Dziękuję.
6 maj 19:48