dowód algebraiczny
eee: Udowodnij, że suma sześcianów dwóch kolejnych liczb całkowitych niepodzielnych przez 3 jest
liczbą nieparzystą podzielną przez 9. Wszystko byloby ok ale wyszlo mi co innego wg odpowiedzi
wyszlo 9(1+3n+3n2)(2n+1) a mi wyszlo 9(2+6n+6n2)(2n+1) i mnie zastanawia dlaczego skoro w
teorii wynik po przeksztalceniach powinien byc ten sam
6 maj 00:35
chichi:
9 • 6n
2 • 2n = 108n
3, no z deczka za dużo ci wyszło
6 maj 00:53
chichi:
ponadto tobie by wychodziło, ze jest to parzysta liczba podzielna przez 9, co bylo by sprzeczne
z tezą
6 maj 01:03
eee: i chyba wiem o co chodzi bo zapisalem od razu (2n+1) zamiast (n+1/2) i wtedy dziele (tak?)
przez dwa w nawiasie(2+6n+6n2) i mnoże przez 2 w drugim (n+1/2) i wtedy wychodzi
(1+3n+3n2) (2n+1)
6 maj 01:04
chichi:
ale ja nie wiem co ty tam robiłeś, naturalnie powinno być tak:
l = (3n + 1)3 + (3n + 2)3 = (3n + 1 + 3n + 2)[(3n + 1)2 − (3n + 1)(3n + 2) + (3n + 2)2] =
= (6n + 3)(9n2 + 6n + 1 − 9n2 − 6n − 3n − 2 + 9n2 + 12n + 4) =
= 3(2n + 1)(9n2 + 9n + 3) = 9(2n + 1)(3n2 + 3n + 1)
6 maj 01:11